PVV Overijssel: maak nu eens echt werk van personeelstekorten levensmiddelensector!

 

De PVV-fractie in Overijssel vraagt aanstaande woensdag in Provinciale Staten wederom aandacht voor de personeelstekorten in de levensmiddelensector. Dit is niet de eerste keer. In 2016 is weliswaar een PVV-motie aangenomen om de levensmiddelenbranche meer aandacht te geven in Agro Food, maar de resultaten vallen zwaar tegen. De instroom blijft achter, de bedrijven blijven schreeuwen om medewerkers.

 


Erik Veltmeijer, fractievoorzitter: ‘Wij zijn onlangs weer gebeld door het onderwijs en het lukt maar niet om de instroom in het Mbo-onderwijs echt te verhogen van jongens en meisjes die bij één van de vele toonaangevende levensmiddelenbedrijven in Overijssel willen werken. Bedrijven als Bolletje, Friesland Campina, Abbot Zwolle, Europastry, Zwanenberg Food Group, Quizini Losser, Buisman Zwolle en ga zo maar door, zoeken tientallen mensen die bij hen willen werken. Het huidige beleid helpt wel een beetje, maar is gewoon niet voldoende. Bij lange na niet. Het wordt tijd dat we eens concreet beleid gaan ontwikkelen, samen met het onderwijs en de bedrijven. Wij willen graag dat een werkgroep (bedrijven en onderwijs), met de provincie in een regierol, plannen gaat ontwikkelen om de instroom op de specifieke opleidingen fors te verhogen. Maak een plan de campagne, formuleer doelstellingen die bereikt moeten worden en organiseer nulmetingen. Jongeren moeten verleid worden om te kiezen voor een opleiding in de levensmiddelensector en dit moet gericht, structureel gebeuren en trek hier ook een fatsoenlijk budget voor uit. Vandaar een motie woensdag die oproept tot meer concreet beleid.


We moeten trots zijn op onze 247 bedrijven in Overijssel die topproducten maken, iedere dag weer. Maar zorg dan ook dat de bedrijven kunnen blijven groeien. Doe iets dat echt helpt!’