Doofpot Lithium Werks – Het was niks, het is niks en het wordt niks

Ruim 13 maanden heeft het dossier Lithium Werks de politiek, de media en de inwoners bezig gehouden. Niet helemaal waar natuurlijk, want de coalitiepartijen waren er snel klaar mee. Ze vonden de aandacht overdreven en stonden al snel in hun overlevingsmodus: elkaar dekken, de boel bij elkaar houden, de PVV niets gunnen en het probleem klein maken. Samengevat: niet terugkijken, maar vooruit kijken.

Kan me niet voorstellen dat ik ooit één van hen wordt. Heb me altijd voorgenomen dat wanneer ik me ga gedragen als een politicus, die net als zij, misleiding van Provinciale Staten door een gedeputeerde niet als iets ernstigs ziet, ik weg moet zijn. Ik zou mezelf niet meer in de spiegel durven aankijken.

Wat er vorige week woensdag gebeurde was beschamend. Je vraagt je zo langzamerhand af wat er moet gebeuren om Provinciale Staten zo ver te krijgen dat ze in een dossier de onderste steen boven willen hebben. Het lijkt er op dat een moord in de Statenzaal pas gaat leiden tot een zelfreinigend onderzoek. Daar waar in het bedrijfsleven grove nalatigheid, misleiding en het bewust achterhouden van informatie onherroepelijk leiden tot ontslag, lijkt de positie van een bestuurder in Overijssel onaantastbaar. Er is geen afrekencultuur. De Provinciale Staten van Overijssel willen blijkbaar niet beter worden, innoveren. Het gros vindt het prima zo.

Er gaat dus niets veranderen binnen Provinciale Staten van Overijssel. Een volgende keer gaan de meeste Statenleden voor de bühne weer wat roepen, maken wat ‘tam tam’ en sluiten vervolgens weer de rijen. Want, zo wordt gedacht, wanneer wij de coalitie aanpakken dan word je net als de Partij voor de Vrijheid bestempeld als ‘politieke hooligan’ of als een ‘marionet van Wilders’ en word je binnen de kortste keren uitgesloten van coalitie deelname. Want het CDA bepaalt wie met wie gaat regeren. En zit je eenmaal in de coalitie dan zijn kritische noten richting een collega ‘not done’ , want dan gooi je je eigen politieke glazen in. Zo werkt het wereldje blijkbaar. Wil je functioneren binnen Provinciale Staten en vriendjes worden met de anderen, dan moet eerst je ruggengraat eruit gehaald worden. Vanaf dat moment buig je met de macht mee.

Wat dat betreft ben ik enorm teleurgesteld in Forum voor Democratie. Tijdens de coalitiebesprekingen, toen ze nog in gesprek waren, merkte je al dat windmolens niet zo’n probleem meer waren. Principes worden blijkbaar snel overboord gegooid in die partij. Zoals ik ook teleurgesteld was toen Forum de PVV niet noemde als eerste optie voor een nieuw te vormen coalitie in Overijssel. Want, zo werd gezegd, het CDA wil toch niet met de PVV in zee. Het CDA knipte en Forum boog getrouw. En ook nu in het Lithium Werks debat. Daar waar de fractievoorzitter diverse keren heeft gezegd dat je in de provincie Sinterklaas kunt spelen omdat je toch nooit wordt afgerekend op het gevoerde beleid, houdt Forum voor Democratie dit systeem in stand. Door tegen een onafhankelijk onderzoek te stemmen naar het gevoerde beleid rond Lithium Werks. Forum kan zich beter aansluiten bij de VVD: geen inwoner zou het verschil merken.

Ook aan de SGP kun je al merken dat men deel uitmaakt van de coalitie. Stond de SGP toch wel bekend als een partij die kritisch is wanneer er gemakzuchtig met gemeenschapsgeld wordt gestrooid (Orkest van het Oosten), inmiddels is er van die kritische houding niets meer over. De SGP, en dit is wellicht een compliment waard van het pluche, kent geen aanpassingsproblemen en heeft zich geschikt in de huidige cultuur.

Is er dan verder geen enkele partij met ruggengraat? Jawel, 50Plus. Ik ben het niet altijd eens met Fred Kerkhof, maar één ding moet ik hem wel nageven. Hij stemt zonder last of ruggespraak.

U weet inmiddels dat het dossier Lithium Werks (voorlopig) is afgesloten. De doofpot zit er op. De muren zijn opgetrokken en men kan weer verder met de waan van de dag. Daar waar een hoogleraar bestuurlijke integriteit een onafhankelijk onderzoek gerechtvaardigd vond, daar waar de media heel veel vragen stelde bij het gevoerde beleid (en altijd gelijk heeft gehad in haar publicaties), daar waar veel inwoners niet geloven dat er een valide ondernemingsplan is en daar waar de PVV ervan overtuigd is dat er gelogen is in dit dossier, daar vindt de kliek in Overijssel dat er hooguit een foutje is gemaakt of naïef gehandeld.

En zo blijft alles bij het oude. Niks innovatie, niks transparantie, niks verantwoording afleggen, niks zelfreiniging, niks kritisch op elkaar zijn…het was niks, het is niks en het wordt niks.